De waarheid over voeding: afvallen

Afvallen-voeding

Wist je dat bijna niemand het vol houdt?

Afvallen en afgevallen blijven lukt maar zelden, vertelt Martijn Katan in zijn boek Voedingsmythes. Het slagingspercentage is nauwelijks beter dan bij het afkicken van heroine, durft hij verder te stellen. Prof. dr. Martijn Katan is emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Martijn Katan wordt vaker gevraagd in de verschillende media over actuele voedingskwesties. De reden waarom het heel veel mensen niet lukt: “We leven in een dikmakende omgeving!” Daar zal eerst iets aan gedaan moeten worden.

martijn katan-voedingsmythes-waarheid-voeding

Ga je ons nu vertellen dat afvallen met blijvend resultaat niet lukt?

In mijn eerste blog over ‘de zoektocht naar de waarheid’ schreef ik al dat wij jarenlang gezocht hebben naar die enige echte waarheid. Deze zoektocht heeft mij uiteindelijk geleid naar een aantal mensen die er veel verstand van hebben en naar het boek van Martijn Katan. Het fijne van hem is, dat hij zaken aanhaalt die wetenschappelijk bewezen zijn. Maar, hij geeft ook aan hoe bros deze wetenschap soms kan zijn. Tot slot zegt hij, dat er ook nog zaken te weinig onderzocht zijn.

Het boek geeft echter heel helder aan, dat deze, bij Martijn Katan al heel lang bekende waarheden (wetenschappelijk onderzocht), vooral door de ‘Industrie’ en door heel uitgekiende reclamecampagnes verdoezeld zijn. Over dat laatste kun je overigens steeds vaker iets lezen en elke week is er wel een programma met onthullingen op tv. Het programma “Broodje Gezond” op NPO3 is daar een mooi voorbeeld van.

Ik probeer een praktische vertaalslag te maken voor jullie vanuit het boek van Martijn Katan. Ik ga niet vertellen, dat dit nu de waarheid is, maar het komt wel akelig dicht in de buurt. Voor de rest mag je daaruit je eigen conclusies trekken en wie weet, zet ik je wel aan om er anders over na te denken en kun je mijn eerste subtitel ‘verslaan’:-)

Je wordt niet dik van vet, je wordt juist dik van kooldydraten

vette voeding

Of toch niet?

Martijn Katan’s afvalemmerdieet!

Ik kan dit niet beter vertellen door gewoon een stuk uit het boek van Martijn Katan te citeren:

“Er is een simpel experiment waarmee je kunt bewijzen dat dik worden niet komt door de samenstelling van voedsel, dus niet door koolhydraten, vitamines, bioactieve fyronutrienten of wat dan ook. Je kunt dit experiment doen vanuit je luie stoel, het is namelijk een gedachte experiment. Het heet Katans Afvalemmerdieet. Met het afvalemmerdieet mag je alles eten wat je wilt, zoveel als je wilt. Hamburgers, karbonades, friet, cola, taart, chips, chocola, zoveel als je op kunt. Je moet alleen het eten van tevoren even door elkaar roeren in een emmer, de afvalemmer. Dus de tomatensoep, friet, karbonade en chocolademousse bij elkaar in de emmer, roeren en dan op je bord…”

Het verhaal gaat nog even door en ik zie jullie gezichten al heel bedenkelijk kijken. Volgens Katan vliegen de kilo’s met dit dieet er vanaf. Het is namelijk niet te eten. En toch gebeurt dit ook in je maag; alles gaat door elkaar. Waar Katan uiteindelijk op doelt is, dat afvallen veel minder te maken heeft met de kwaliteit van voeding en wat er allemaal in zit, maar meer van lekker, goedkoop en gemakkelijk, van smaak, uiterlijk, verpakking, geur en geluid. Chips zijn onweerstaanbaar, niet vanwege de koolhydraten, maar vanwege hoe ze kraken tussen je tanden en hoe dat aanvoelt in je mond. Oeps, dat is een domper voor de voedingswetenschappen!

Moet je je erbij neerleggen dat je dik bent?

Ja. En nee. Geen enkele methode van zogenaamde goeroe’s werkt! Ja, ze werken voor even, maar na verloop van tijd is het overgrote deel van de mensen die de poging waagden weer dik. Als ze wel zouden werken, zouden er geen mensen met overgewicht meer rondlopen;-) Het enige wat werkt en wetenschappelijk bewezen is, is je energiebalans in de gaten houden. Wil je afvallen, zal je iets minder moeten eten dan er als energie uitgaat of zoals Martijn Katan zegt: “minder eten en meer bewegen…” Het mooie is, dat er diverse systemen zijn om dit te monitoren. Bij Sport & Leefstijlclub De Toekomst hebben wij gekozen voor Virtuagym, een van deze systemen.

“Er is nog meer hoop…”

… zegt Martijn Katan. We zijn meer en meer de dikmakende omgeving aan het aanpakken. Ouders, scholen, gemeenten, artsen, ministers hebben onderkend dat obesitas een ernstig probleem is. We moeten het echter met z’n allen aanpakken, beetje voor beetje. Er is dus echt hoop en we moeten daarbij vooral positief denken.

Bij Sport & Leefstijlclub De Toekomst zijn wij onze bijdrage aan het leveren om mensen weer dat gezonde gewicht te geven. Is het makkelijk? Nee, want ondanks de kennis, heb je te maken met mensen en met diens gewoonten. En met hypes die invloed hebben op de mens. Het doorbreken van verkeerde gewoonten door nieuwe positieve gewoonten om het uiteindelijke doel te behalen en behouden is daarbij steeds weer de uitdaging. Wij gaan er voor! jij?

Wil jij met ons de uitdaging aangaan en het echt vol houden?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en de start van jouw nieuwe leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *