De zoektocht naar de waarheid over voeding

Voeding

Je ziet door de bomen het bos niet meer

Als je in de Fitness- en health-industrie werkt, ontkom je vroeg of laat niet om je te verdiepen in voeding. Samen met Nicole, mijn vrouw, ben ik hier een kleine 7 jaar geleden mee begonnen. Het was een geweldige tijd om te pionieren, want Internet en met name de smartphone vertelde je alles. Voeding was altijd al een hot item, maar de bewustwording van heel veel mensen om meer zelf aan de eigen gezondheid te werken maakte dit thema nog interessanter.

In onze zoektocht vonden wij dat E-nummers per definitie slecht waren, roomboter is vele male beter dan margarine of halvarine, van een magnetron krijg je kanker, je moet alle groente en fruit goed wassen, want ook daar kun je kanker van krijgen enz. De verhalen waren zo overtuigend dat wij deze wel moesten geloven en door onze veranderende voedingsgewoonten waren wij al heel lang niet meer ziek geworden. Dat was voor ons het bewijs.

Op zoek naar de waarheid zocht ik het antwoord en dat wil ik jullie graag vertellen

Ik heb een vervelende eigenschap en dat is: “ik kan niet ‘stilzitten’…” De fitnessbranche is continu in beweging en ik voel helaas die bewegingen aan. Hoe je het ook went of keert, maar we ontkomen niet aan het digitale tijdperk en in het bijzonder de wearables, je gezondheid monitoren door apps, het bijhouden van je voeding en het registreren van alle bewegingen die je maakt. In mijn zoektocht kwam ik bedrijven tegen die hier ook al een tijdje mee bezig waren.

We kwamen uiteindelijk uit bij Virtuagym en Lijfstijlcoaches.

Lijfstijlcoaches is een organisatie die bestaat uit Personal Trainers en voedingsdeskundige die hun krachten gebundeld hebben. Een van de oprichters van Lijfstijlcoaches is de programmeur van Virtuagym, wel zo makkelijk. Door deze groep werden mijn ogen geopend.

Ik kwam met mensen in contact die HET wisten. Zij worden weer gevoed door mensen die nog meer weten en ook met hen kwam ik in contact. En helaas brokkelde de kennis die ik de afgelopen jaren had opgebouwd een voor een af. Niet alles uiteraard, ik zit nog steeds met een aantal vragen bijvoorbeeld: “Hoe kan het dat wij na het aanpassen van onze voeding niet tot (heel) nauwelijks ziek zijn geworden?

Ga niet af op hypes, maar wetenschappelijk bewezen inzichten

De Toekomst Kerkrade
“Papa je krijgt een buik”. Voor mij een signaal dat het anders moet.

 

Papa, je krijgt een buik…!

Met name ik ben heel fanatiek begonnen met het bijhouden van de app van Virtuagym. Ik kan alleen maar zeggen: “Het werkt!” Zeker toen ik in maart/april van dit jaar steeds geconfronteerd werd door mijn dochters van 5 en 8: “Papa, je krijgt een buik…!” Dat was voor mij het teken om nog consequenter met Virtuagym te gaan werken. Een iets strakker ingezet doel bezorgde mij op 3 maanden tijd bijna 5 kg minder vet:-) Ik zit weer op de waardes van 10 jaar geleden en voel me lichamelijk super en mijn buik is weer weg!

De jongens en meisjes van Lijfstijlcoaches bleven mij ‘voeden’. Zo hoorde ik van de naam Martijn Katan. Ik had de naam al eerder gehoord, volgens mij op tv. Inderdaad Martijn Katan wordt regelmatig op tv gevraagd wanneer iets over voeding verduidelijkt moet worden, want Martijn Katan is Emeritus Hoogleraar Voeding op de Universiteit van Amsterdam. Dan moet je wel enige verstand hebben van voeding. Ik heb zijn boek Voedingsmythes besteld en ben dit in onze zomervakantie aandachtig gaan lezen. Boh wat ben ik een stuk wijzer geworden. Ik ben bang dat ik zijn verhalen ook niet kan bagatelliseren, want hij staaft (wetenschappelijk bewezen) alles heel goed en waar hij dit niet kan legt hij uit waarom niet.

“De inzichten van Martijn Katan zijn zo helder, zijn te goed om niet te vertellen

Wanneer ik over zijn bevindingen uit het boek met mensen uit mijn omgeving praat, zie ik vragende en ontkennende blikken. Dit heeft mij doen besluiten om met jullie het boek van Martijn Katan in Blogvorm te delen. De komende maanden ga ik elk hoofdstuk apart aanstippen. Ik vertel jullie wat wij dachten, wat Martijn er over te vertellen heeft en ik eindig dan met een aantal handige tips of aanbevelingen. Daarbij komen de volgende onderdelen aan bod:

 • Afvallen
 • Suiker
 • Zuivel en eieren
 • Gif en kanker
 • Groente en fruit
 • Gezondheid uit een potje
 • Natuurlijk en gezond
 • Drinken

Een mooi begin van de zoektocht

Ik zal daarbij steeds refereren aan het boek van Martijn Katan en ik kan je überhaupt aanraden om het boek te kopen. het heeft mijn ogen wagenwijd opengezet en ik ben er van overtuigt, dat het nog niet het einde betekend van de zoektocht naar wat is gezond. Maar de inhoud van dit boek is wel een mooi begin van de zoektocht naar misschien ooit het einde:-)

Hoe denk jij over voeding? Laat het mij weten in een reactie.

2 gedachten over “De zoektocht naar de waarheid over voeding

 1. Yes! Mijn man en ik zweren ook bij Katan! Fijn dat jij zijn inzichten ook gaat verspreiden! Wij proberen dat hier op kleine schaal vanuit Groningen. Succes! En lang leve wetenschappers zoals Katan!

  1. Het mooie van Katan is, dat het over het algemeen allemaal wetenschappelijk bewezen is en niet een aanname of vanuit commercieel belang. Ik denk dat de mensheid daar op aan het wachten is en geen flauwekul meer. Jullie ook heel veel succes met het verspreiden:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *